A második Orbán-csomag részeként beharangozott „válságadók” és a magánnyugdíjpénztári befizetések államosítása olyan olcsó, demagóg megoldások, melyeknek csak Török Gábor örül, bár bevallottan csak politológusi aspektusból, mert ugye a közgazdasághoz nem ért.

Persze, a politikai kommunikációt tekintve a könnyebb és könnyebben eladható utat választotta vezérünk, mert akar ő még vezér lenni. A nép, az istenadta nép örülhet, hogy háromezer forinttal többet vihet haza jövőre, de közben közvetlenül még nem érzékeli, mit is jelentenek ezek a vállalati sarcok. Mert ugye a nép sem ért a közgazdaságtanhoz. Mert nem tanítják meg neki. Ha értene, átlátna a szitán.

A bulvárhíradón nevelkedő istenadta azt hiszi, hogy a remek magyar vállalkozó emelte fel eddig gazdaságilag az országot az elmúlt 20 évben. Azt hiszi, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozók milyen sok GDP-t termelnek, meg mennyi alkalmazottat foglalkoztatnak, meg menny adót fizetnek. És azt hitették el neki, hogy ez milyen jó nekünk, mert a multi csak kizsákmányol, kizsigerel, adót nem fizet és kilopja a hasznot az országból. A valóság, persze nem ilyen sarkosan, de az, hogy az elmúlt két évtized eredményeit nem lehetett volna elérni a betelepülő külföldi tőke nélkül, mert 1990-ben Magyarországon nem volt tőke. Ha ezek a külföldiek hazamennének (nem fognak), akkor gyorsan kiderülne, hogy még ma se nagyon van. És nem csak a tőkét hozták, hanem az üzleti kultúrát is. Elég csak gyorsan átgondolni: csal a multi illegálisan adót? Fizet zsebbe a minimálbéren felül? Nem, mert presztízsből nem engedheti meg magának. Nem szentek, mert ők is korrumpálnak (lásd pl. Siemens), de igen nagy a kontraszt egy külföldi hátterű komoly vállalkozás és a mutyiban, az adócsalásban, a zsebbe fizetésben, a megkenésben gondolkodó átlagos magyar kkv működése, hatékonysága, munka- és pénzkultúrája között. Sajnos 20 év alatt ide jutottunk, és ne legyenek illúzióink, hogy másképp van.

És ne legyen illúziónk abban sem, hogy kereskedelmi láncok, a telekommunikációs és energetikai cégek nem hárítják át a megnövekedett terheiket a végső fogyasztókra. Vagy ha nem – és ez még rosszabb és ez az egész intézkedéscsomag legnagyobb veszélye -, akkor majd racionalizálják a működésüket, hogy ne kelljen árat emelniük. Kirúgnak párezer embert, outsourcingolnak, esetleg a Távol-keletre tevékenységeket, visszafogják a beruházásaikat és közép-, de lehet hogy hosszú távon is visszavetik a magyar növekedésbe vetett hitünket. Ez nem lehet célja egyetlen épeszű államférfinak sem. Ha megáll a magyar energetikai rendszer korszerűsítése, az nemzetközi kötelezettségvállalásokat sérthet, CO-kibocsátás csökkentési trendek törhetnek, megújuló energiák kiaknázása lassulhat le. Gyakorlatilag szembemegyünk a nemzetközi trendekkel. Ha a telekommunikációban leállnak a fejlesztések, akkor az szintén a versenyképességünket rontja. Nem a magasabb mobiltarifa az igazi veszély, hanem ha például nem épülnek ki a korszerű telekommunikációs hálózatok és így nem tudjuk kiaknázni az ezekben rejlő lehetőségeket. Beesünk a digitális szakadékba.

A magánnyugdíjpénztári rendszert ért támadás az gyakorlatilag az elmúlt 20 év egyetlen reformja elleni támadás. Pillanatnyi önérdekből államosítani fogják ezeket a befizetéseket, elvéve az emberektől 14 hónapnyi (1,17 évnyi) befizetést, ami a hipotetikus 40 évnyi befizetések 2,92 %-a! Ez sarkítva (és matematikailag közel sem pontosan) azt jelenti, hogy 3%-nyi tőkét vonnak el, ami és annak hozadéka nagyon fog hiányozni 65-70 évesen. Ja, hogy messze van? Csak azért gondolja így a nép, mert szűklátókörű, mert nem tanították meg neki, hogy mi az hogy öngondoskodás. Majd az állam kisegít? Kérdezzen meg mindenki egy demográfust, egy munkakínálattal foglalkozó közgazdászt és egy nyugdíjszakértőt. Azt fogják mondani, hogy nagyon nem tud majd kisegíteni 30-40 év múlva.

Azt vártam, ha már megkapta a kétharmadot és még forradalmat is ígért, akkor talán gyorsan neki is kezd az állam újjászervezésének. Hát nem kezdett, hanem a demagógia útján lépkedve látszatintézkedésekkel folytatja az elmúlt évtizedek (évszázadok?) maszatolását. Nem azon gondolkodik, hogy miként működhetne hatékonyabban, kevesebb adminisztrációval az állam, miként lehetne ez jobb a népnek, hanem hagy mindent a régiben és inkább sarcol és sarcol. Ez kevés lesz a felemelkedéshez viktor.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://noparadise.blog.hu/api/trackback/id/tr792370860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása