A Fidesz tőkét dönt

2011.09.10. 06:59

A pillanat varázsában vagy jól előkészítetten, de az az ötlet merült fel, hogy „rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfolyamon”. Jól hangzik, mi? Elsőre, talán. Na, de másodikra?

Persze, aki Lézer Jani és társai gazdasági műveltségi szintjén mozog, az nem is érti az ötletben rejlő hatalmas veszélyt. Megpróbálom sematikusan levezetni és röviden összefoglalni, mit jelenthet ez nekünk magyaroknak:

  • akinek van elegendő tőkéje, egy összegben visszafizetheti frankhitelét. No, de kinek van?
  • akinek van elegendő megtakarítása (minden szentnek maga fele...), vagy még ma is hitelképes és forinthitelt vesz fel, hogy devizahitelét végtörlessze. No, de kik ezek?
  • nyilván a jobb anyagi körülmények között élők, nem pedig a kilakoltatással fenyegetett, hitelüket nem vagy csak igen nehezen fizetők tábora. Ezzel sikerült is jól belőni a célcsoportot Fideszéknek. Gratulálunk szociális érzékenységükhöz.
  • ha valaki megtakarításaiból végtörleszt, akkor neki személyesen nyilván kevesebb lesz a megtakarítása, de ezzel egy időben a bankjában is kevesebb lesz a tőke, így azt nem lehet hitel formájában kihelyezni. Nyilván ez szűkíti a bankok hitelezését.
  • ha valaki forinthitelből kíván végtörleszteni, keresnie kell egy bankot, aki majd ad neki. Ez a bank oldaláról kb. az a helyzet, mintha 2 éves BMW-dért valaki kínálna egy 2 éves Opel Astrát. Te belemennél az üzletbe? Önként a bankok sem fognak.
  • a végtörlesztéssel egyidejűleg a banknak is vissza kellene fizetnie az ő „frankhitelét” - hiszen a bakok sem mindig a saját pénzükkel játszanak, ők is kölcsönvesznek más bankoktól -, így egy csomó devizát kellene venniük, persze forintért, ami erősen gyengítené a hazai fizetőeszközünket. Ugye nem kell ecsetelnem, mit jelent a gyenge forint? Gondolj bele, pl. 320 Ft lenne 1 euró, vagy 300 Ft 1 frank. Jó lenne, mi?
  • nyilván nem lenne jó, mert megdrágulna az import, a devizahitelben maradók terhei még tovább nőnének.
  • a banknak továbbá le kellene nyelni az aktuális árfolyam (ma 230 HUF/CHF, de előző pont miatt ez jócskán emelkedhet) és a fix árfolyam (180 HUF/CHF) közötti bukót, ami a tőkéjüket égetné, masszívan veszteségesek lennének, esetleg még a puszta létük is veszélybe sodródna. Ez nyilván kihatna más üzleti kapcsolataikra is, így még kevésbé lennének hajlandóak hitelezni. Az természetesen a kedves olvasónak világos, hogy az életképes vállalkozások nagy része hitelből fejleszt, hitelből vásárol mondjuk anyagot, stb., így ha nincs hitel, nincs vállalkozás. Vagy csak kisebb vállalkozás van. Ami ugye azt jelenti, hogy kevesebb lesz a munkahely. Ezt ugye te sem akarod viktor?
  • (azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az ötlet alkotmányellenes dolgokat tartalmaz, de ez ma Magyarországon marginális probléma)

Még jobban összefoglalom:

  • az ötlet csak a tehetőseken segít, az alacsony jövedelmi helyzetűek maradnak frankhitelben,
  • a bankok további veszteségeket halmoznak fel
  • forint gyengül, devizaárfolyamok elszállnak
  • gazdaság tovább agonizál

Tovább zanzásítom:

  • szociális feszültség
  • kevesebb fidesz szavazó

Azt is mondta még tegnap az országutak ördöge, hogy „Ez a mi megítélésünk szerint a kockázat közös vállalását fogja majd jelenteni". A fenti levezetésből látható, hogy nem viccelt, tényleg lesz közös kockázat. Szívok én, szívsz te is, szív a bank, szív a vállalkozó. Mindenki szív.

János, ezt akarjátok?

Én személy szerint pártolnám, ha elhúznátok végre, de szeretnék továbbra is Magyarországon dolgozni, pénzt keresni, adózni, továbbá nem kívánom nyomorgó, hőbörgő tömegek látványát. Ha egy mód van rá, valami agykontrollal verjétek ki a fejetekből az ötletet és viktornak ne mondjátok el, mert belőle kiverni csak samuval lehet. Ja, és gyurit zárjátok be egy levegőtlen szobába.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://noparadise.blog.hu/api/trackback/id/tr493215102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hatalom nem eszköz: frakcióülés 2011.09.10. 19:22:09

Kormányunk az imperialista IMF és karvalytőkés csatlósainak legyőzése után újult erővel folytatja a harcot szeretett hazájának megmentéséért. Pártunk háromnapos, Hajdúszoboszlóra kihelyezett frakcióülése nem okozott csalódást, úgy tűnik zavartalanul ha...

Trackback: Úgy megvédik a devizahiteleseket, hogy belezöldülnek 2011.09.10. 12:32:30

A Kedves Vezető és a sleppje már megint úgy döntött egy fontos gazdasági kérdésről, hogy nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, nem kérdezte meg a szakértőket, nem készíttetett hatástanulmányokat a kormányzati apparátussal, sőt maga sem gondolta vég...

Trackback: Political risk 2011.09.10. 09:06:54

Politikai kockázat - lesz mit ebbe a rovatba írniuk azoknak, akik egy potenciális magyarországi befektetés üzleti tervét állítják össze. A politikai kockázat annak a veszélyét jelenti, hogy az adott ország politikai-szabályzási környezetében olyan előr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása