Tűzijátékot a magyarnak!

2010.06.29. 02:58

Félelmetesen sok ostoba ember él e honban, ez ismét kiderült. Azt, hogy a zöm nem tud értően olvasni, azt tudjuk, de hogy számolni se…most ismét bizonyítást nyer. Mert ugye mi történik? Néhány, amúgy a célt jól kitűző, csak az eszközt elvétő honfitársunk különféle közösségi oldalakon kezdeményezte, hogy maradjon el az augusztus 20-i tűzijáték (tűzijátékok?). A sok birka meg csuklóból kattint helyeslően, mint az egyszeri frakciótag a parlamentben. Csak közben elfelejt gondolkodni. Persze a gondolkodáshoz olvasni is, számolni is tudni kellene.

Először számoljunk. Van ilyentájt az országban saccra vagy 300-350 tűzijáték. Ebből mondjuk a fővárosi kerülne 250 millióba, a megyeszékhelyeken 3-3 millióba, kb 50 településen 1-1 millióba, a maradék 280-ban meg 500-500 ezerbe. Ez összesen mondjuk 497, de kerekítve 500 millió forint. Szóval durván félmilliárd forint gazdagítja a gonosz kapitalista tűzijátékos cégek kasszáját és könnyíti az állam és az önkormányzatok bugyellárisát. Ennyi a kiadás. Valljuk be, ekkora összeg egy városi költségvetésben annyi, mint minimálbéresnek egy kifli ára.

De van bevétel is, ami megy a feneketlen államkasszába. Ebből 100 millió áfa, a cégek fizetnek némi adót, járulékokat, plusz munkabért, ami részben szintén visszacsorog az államhoz. Aztán ott a sok turista, akik szobákat, hajókat, meg efféléket bérelnek, plusz a hazaiak benzinre költenek, aztán esznek-isznak (kiváltképp idén, amikor péntekre esik a buli). Megsaccolni csak hozzávetőlegesen merem, de alsó hangon is nullszaldós ez az államnak, magyarul nem bukik ezen egy petákot sem. Ennyit a számokról. Van miből adni.

A nem elhanyagolható egyéb társadalmi vonatkozásokról álljon itt ez. És akkor még nem beszéltünk a nép szórakoztatásáról, ami évezredek óta kiemelt célja minden császárnak, királynak, szultánnak, meg ehhen hasonló igen magas pozíciójú államférfinak (államasszonynyak?). Szóval, jól meg kell ezt gondolni emberek!

Mondjuk én pont teszek arra lesz-e tűzijáték vagy sem, mert abszolút hidegen hagy, hogy fellőnek egy-két rakétát és azok nagyot pukkanva semmivé lesznek, de be kell látni van a társadalomnak egy jelentős csoportja, akiknek ez tetszik. Sőt, nemhogy tetszik, messzi tájakról képesek is elzarándokolni a székesfővárosba, hogy aztán a végtelen tömegben lökdösődve meneküljenek az előre jelzett vihar által leszakított ágak elől, majd négy évig sírjanak, hogy a vörösingesek elkúrták ezt is. A végén még kárpótlást is kapnak az ostobaságukért.

Szakítson Viktorunk, valamint az összes honanya és honatya a fizujából Sajópitypang újjáépítésére, aztán had örüljön a Józsinéni, hogy az állam már megint kihúzta a szarból, pedig csak a biztosítást kellett volna fizetnie, és had bosszankodjon Teribácsi, hogy bezzeg a vén satrafa Józsinénit már megint kihúzza az állam a szarból, pedig már 74-ben is állami pénzből kapott új házat. Ez úgy hívja a művelt magyar, hogy moral hazard.

Bravó Magyarország, bravó magyarok!

A bejegyzés trackback címe:

https://noparadise.blog.hu/api/trackback/id/tr942117313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása