Oldás és kötés

2010.10.27. 10:13

Aludtam rá egyet, hogy ne első indulatból szóljak, bár lehet, hogy kevés volt. Mi van itt megint? Ma is forradalom? Vagy csak betonozunk? Betonozzunk, vazze!

Ja, hogy közben szétverjük a ház alapját? Hmmm… Vagy csak helyet csinálunk a betonnak meg a vasalásnak? Oldunk, hogy köthessünk. Kössünk, vazze!

A ballib oldal (csak az?) már megint felhorkant, mert a NER-ben lehet nagyot álmodni. De legalább is lehet igen cinikusan viselkedni, minden eddigi szabályt felrúgni.

Tegnap az AB alkotmányellenesnek találta a NER első adótörvényét, a 98%-os büntetőadóról szólót. Többek között azt kifogásolta, hogy nem alkotmányos az alanyi jogon járó jövedelmeket visszamenőleges hatállyal megadóztatni. Mert ugye nem éppen kellemes annak a közszolgának a helyzete, aki 40 év munkaviszony után éppen 2010-ben kapta volna meg a jubileumi jutalmát, vagy annak a tanárnak, akit mondjuk 25 év munkaviszony után kirúgtak az állásából, de végkielégítése a „jó erkölcsbe ütköző” módon magasnak számít. Most majd másképp lesz, vagyis dehogy lesz másképp, de ne szaladjunk előre.

Már a nyáron sok neves, joghoz értő ember szólt, hogy nem lesz ez a törvény így jó, meg alkotmánysértő, de a NEMESZ másként gondolta, megszavaztatta. Tudta-e, hogy alkotmánysértő csak bepróbálkozott, hátha átmegy, vagy tudatosan készült az elmeszelésre, ahogy egyes összesküvés elméleteket gyártók vélik? Kitudja. De az AB határozata nemcsak a kormányt, hanem a mi bólogató jánosunkat, leghíresebb sportdiplomatánkat is minősíti. A mi palibácsink két tárogatólecke között úgy írta alá a sokak által kifogásolt törvényeket, hogy előzetes normakontrollra sem küldte azokat az AB-hez. De hát ezért is várták meg az ő beiktatását a törvény aláírásával, mert hiszen Sólyomnak ez magas labda lett volna.

"Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse." (Orbán Viktor, 2007)

És hogy kezeli ezután a helyzetet a SZALEFORELÉNER? Egy huszárvágással, akarom mondani az AB jogkörének megnyirbálásával. Csak hogy ne pofázzon már bele a forradalomba. A Rubicon átlépetett.

Néhány vélemény a blogszférából:

„az alkotmányos fékeknek épp a megelőzés a lényegük. azért vannak, mert az a történelmi tapasztalat, hogy intézményes korlát nélkül a hatalom képtelen az önkorlátozásra. hidd el, ennek előbb utóbb a kisemberek is kárát látják, csak nem lesz már eszköz. nem szeretek szélsőséges példákat hozni, de hát gondolj már mondjuk a kulák deportálásokra. ne érts félre, nem azt mondom, hogy deportálás lesz, csak lásd már, hogy a demokrácia attól demokrácia, hogy vannak fékek a hatalommal szemben, ha nincsenek, akkor kiszolgáltatottá válunk, és a hatalom birtokosainak jóindulatára vagyunk hagyatva. Egy másik példával élve: a 14 havi magánnyugdíjpénztári befizetés elvétele - amit most az AB már nem tud majd megvizsgálni - nem érinti a kisembert? nem lesz kiszolgáltatva annak, hogy ezért valaki hajlandó lesz-e kompenzálni”

„Nos ha tényleg megnyirbálják az AB jogkörét, akkor gyakorlatilag amelyik törvényben pénzről lesz szó, azt semmilyen szempontból nem lehet támadni, akkor se ha visszamenőleges, vagy diszkrimináló, vagy más módon alkotmánysértő. Tehát ha pénz kell, akkor azt bárkitől bármikor, bármilyen jogcímen el lehet venni. Sarkított példa a nem tetsző cég(ek) nyeresége utáni 100 % adó 5 évre visszamenőleg. Igen ez is átvihető lenne, és Mo.-on nem lenne olyan jogi fórum, ahová fordulhatsz. Szerinted ilyen jogi környezetben ki fog ebbe az országba befektetéseket hozni?”

„Ha az Alkotmánybíróság illetékességi körét a fenitek szerint korlátozzák, azzal a mindenkori hülyekormányt lényegében semmi nem korlátozza a legfontosabb ügyekben, tehát a lovetta-tematikában. Fizetéseket vehet el vagy kérhet vissza, szerződéseket nem teljesíthet, törvényeket rúghat fel – s nem lesz fórum, ahol meg lehet támadni.”
„egy elutasító AB-döntést eddig többé-kevésbé mindenki tiszteletben tartott, ennek a véleménynek az élharcosa az elmúlt nyolc évben (gondoljunk a vagyonadóra) volt az a Fidesz, amely most 180 fokos fordulattal inkább visszavágja az AB hatásköreit. nem arról van szó, hogy ne lehetne módosítani az AB-re vonatkozó rendelkezéseken, de ez szimpla napi politikai érdekből történik, amit eddig a Fidesz is hevesen ellenzett. de több ok miatt is aggályos: rossz a demokráciának (olyan precedens lesz belőle, ami felettébb kellemetlen lehet a későbbiekben), hosszabb távon rossz a Fidesznek, s nagyon rossz a kezdeményező Lázár Jánosnak is, aki ezzel olyan súlyos terhet vett a vállára, ami miatt később még sok gondja lehet.”

A szabálytalankodó csatár kiállítja a bírót, és megadja a gólt

„szép lassan újra lehet indítani a Szabad Európa magyarnyelvű adását!”

Nos, remélem nem ennyire szar a helyzet – hajlíthatatlan idealista lennék? -, de kezdem egyre rosszabbul érezni magam a bőrömben. Valahogy most már át tudom érezni sosem ismert nagyapám helyzetét, amikor a halálos ágyán a téeszbe citálták az agitátorok. Ő sem értette, miért lenne az jobb neki. Én sem értem.

Miért nem lehet kultúrember módjára kormányozni. Az előzőek sem így csinálták, de legalább adtak a látszatra.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://noparadise.blog.hu/api/trackback/id/tr82402407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása