Orbán-csomag vol. 1

2010.06.08. 17:18

Itt van hát az első pakk, nesze neked nyilasmisi. Nézd meg jól a csomagolást, mert egyelőre csak sejtheted, mi van benne.

Nosza, gyorsan összekalapáltak egy tervet, aminek első látásra mindenki örülhet. A piacok megnyugodhatnak, nem lesz itt nyújtózkodás, kőkemény megszorítással tartható lesz a 3,8%-os hiánycél. És ezt végre Viktorunk is belátta. A nép is örülhet, mert megmentik, látszólag kevesebbet kell adóznia, nem nő a rezsi és főzhet otthon pálinkát. Hurrá!

Persze nem sajtból van a Hold, sem kolbászból a kerítés. A megszorításokat rákenik a szocikra, de melyik párt nem tenné a helyükben, a populizmussal meg kiállnak az emberek kurjongató tengere elé és csobbannak egyet a népszerűségben.

Látszólag.

Mert ugye az ördög még nem bújt elő, csak a farka végével csalogat. Ezért aztán a részleteket hagyjuk meg holnapra. Beszéljünk a hüvelygombáról.

A közszféra megnyirbálása, visszanyesése okos gondolat, csak ne fűnyíróval tegyék, különben nem ér az egész semmit. Ha jól átgondolják, hasznos lehet. Persze a közszolgák nem fognak örülni, de hát mi sem örülünk nekik, amikor baszogatnak utolsó napos hiánypótlásokkal. Kérdés mit kezdenek magukkal a munkapiacon. Ötlet: ötös.

A 2 millás bérplafon egyértelműen Simor Andrásnak szól, másról aligha, hiszen pár 10 emberről van szó aki ennyit kereshet. Szimbolika: négyes. Populizmus: ötös.

A devizahitelesek megmentését egyrészt jól meg lehet csinálni "nemzeti eszközkezelő társasággal", de három kérdés itt motoszkál. Milyen pénzből váltják ki ezeket a hiteleket? Mi a zanyámé már megint az én pénzemből mentik meg az ostobákat? Morálisan mennyire jövőbemutató közpénzen kihúzni egy társadalmi csoportot a szarból, akik önszántukból kezdtek abban tapicskolni? Ötlet: jó. Társadalmi üzenet: egyes

A bankadó valószínűleg nem jár 200 milliárdos bevétellel, viszont mindenki többet fizet majd a számlavezetésért, átutalásért, magasabbak lesznek a hitelkamatok. Ezzel a kizárólagos forintalapú jelzáloghitelek is drágábbak lesznek, ami nem fogja serkenteni a hitelfelvételt, az biztos. Bank- és népnyúzás: ötös.

Az egykulcsos adó valószínűleg csak a közép- és felsőrétegnek kedvez, a széles minimálbéres néptömegnek meg fájni fog, de nagyon. Önmagában a minimálbér megadóztatása pozitív, de így mindenképp emelni kell azt, hogy a nettó ne csökkenjen. Ez viszont versenyképességi hátrányt okoz, mert emeli a termelés bérköltségét. Fokozatos bevezetést ígérnek, így talán kisebb lesz a sokk. Ötlet: jó. Késedelem: 10-12 év.

Közüzemi díjak befagyasztása. Mivan? Nem emelik a a gáz árát? Lendvai Ildikó kísért a kormányban? Hajrá Marinéni! Örüljön má! Bár halászni továbbra se tud, egyen halat. Populizmus: kitűnő.

Szabad párlatkészítési jog. 1. Holnap veszek gyümölcsfákat. 2. Már látom is, hogy Kecelen és Soltvadkerten vadul szerzik be a cukrot és hozzák le az üstöket a padlásról. 3. Javaslom extra cukoradó bevezetését. Komolytalanság: ötös.

Na, igyunk egyet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://noparadise.blog.hu/api/trackback/id/tr322066120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása